Nagyon fontos, hogy nincs egyetlen olyan tünet, ami önmagában meghatározza az autizmust, és olyan sem, ami kizárja a diagnózist!

Jellemző szoci-kommunikációs és viselkedéses tünetek az Autizmus spektum állapot – az Autism Europe hivatalos kiadványa szerint:

Kommunikáció: sérült beszédértés, névre adott válasz képességének sérülése, megkésett, vagy sajátos beszédfejlődés, hiányos reagálás a nem-verbális kommunikációra, illetve ennek hiányos alkalmazása; a megfelelően irányított tekintethasználat hiánya; a kontextuális információkra adott válaszok hiányossága; a mutatás és megmutatás hiánya; ritualizált vagy sztereotip verbális vagy non-verbális viselkedés.

Társas viselkedés: korlátozott érdeklődés illetve válaszkészség mások felé; sikertelen utánzás, nehézségek a társas interakciókban, a társas tudatosság és érzékenység hiánya; korlátozott szerep- illetve mintha-játék; nehézség mások érzelmeinek megfelelő értelmezésében és a megfelelő reakció kialakításában; nehézségek érzelmi melegség vagy öröm kifejezésében; mások érdeklődésében, örömében való osztozás nehézsége.

Repetitív és sztereotip érdeklődés: sajátos mozgások vagy testtartás; ellenállás a változásnak; tárgyak repetitív használata; repetitív játék; a rutinokhoz való túlzott ragaszkodás; nagyon korlátozott érdeklődések, melyek intenzitása vagy beszűkültsége nem szokványos.

Túlzott érzékenység vagy alulérzékenység bizonyos ingerekre, illetve szokatlan érdeklődés a környezet bizonyos érzékelhető jellemzői iránt.”

Forrás: aosz.hu

Leave a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük