Az utóbbi időben többen is kérdeztetek erről különböző formában és fórumokon, úgyhogy összeszedtem, hogy NÁLUNK mik voltak a korai jelek.

Az első és talán legfontosabb, hogy azt éreztem már az elejétől, hogy azok a szülői eszközök, stratégiák, amikhez ösztönösen nyúltunk, sokszor nem igazán, időnként pedig nagyon nem működtek. Vince ráadásul nem is első gyerek, így némi tapasztalattal a hátunk mögött ez az inkompetencia érzés még nyomasztóbb volt.

Egészen az elejétől nagyon éberen és nyugtalanul aludt – 4,5 éves koráig több, mint 10x kelt éjszakánként. Alváslaborban is jártunk, de semmilyen szervi eltérést nem mutatott ki a vizsgálat.

Dackorszak alatt nagyon könnyen hisztiben, illetve dührohamban tört ki, ami eddig a pontig még akár életkori sajátosságnak is mondható, azonban borzasztó nehéz volt a hagyományos módszerekkel megnyugtatni – azokkal legtöbbször nem is sikerült. Amíg nem kezdett el beszélni (viszonylag későn – 2 éves kora után), addig nagyon nehezen értettük meg, hogy mit szeretne – ez is sokszor vezetett hisztihez/dührohamhoz.

Közösségben eléggé magának való volt. Játszott ugyan a társaival, de nem igazán kötődött hozzájuk. Fontosabb volt neki, hogy azt és úgy játszhasson, amit és ahogyan ő elképzelt.

Itt már az is feltűnt, hogy az általa elmesélt szociális helyzeteket sokszor félreérti, konfliktusokat akkor is magára vesz, amikor nem részese/érintettje a szituációnak.

A szerepjáték gyakorlatilag teljesen kimaradt az életéből, inkább tárgyakhoz kötődött: sokáig mindig volt a kezében valami, úgy csinált bármit, illetve ment bárhova.

Idegenekkel semmilyen szinten nem kommunikált – köszönni sem volt hajlandó, gyakorlatilag levegőnek nézte őket.

Mindig is rosszul viselte a váratlan dolgokat, illetve a változásokat. Ez a rugalmatlansága az iskola kezdetekor került nagyon előtérbe.

Fontos elmondani, hogy nincs egyetlen olyan tünet sem, ami egyértelművé teszi az autizmust, vagy megcáfolja azt. Tünetek együttállásáról van szó minden esetben.

Saját laikus és szubjektív tapasztalataimat kiegészíteném két dologgal: