Hulladékmentes élet 2. lépés: újra felhasználás. (Az 1. részt itt olvashatjátok)

A hulladékmentes élet alappillérei közül – csökkenteni, újra felhasználni, újra hasznosítani – most a nekünk bevált újra felhasználható dolgokat fogom bemutatni.

2. REUSE

A túlfogyasztás mérséklése után az újrahasználható megoldások bevezetése a következő lépés. Ezek közül van, ami elsőre nagyobb kiadásnak (nevezhetjük akár beruházásnak) tűnhet, de érdemes utána számolnunk, hogy mi, mennyi idő alatt hozza be az árát, és meg fogjuk látni, hogy a legtöbbször anyagilag is megéri környezettudatosnak lenni! Arról már nem is beszélve, hogy mennyivel kevesebbet kell egy idő után hazacipelnünk a bevásárlások során.

Mi ezeket használjuk huzamosabb ideje a mindennapokban – jelenleg itt tartunk (képek a cikk végén):

FIGYELEM! NEM szponzorált tartalom!

 • Bevásárláshoz évek óta tartós bevásárló szatyrokat használunk (a hiperekben kaphatóakból épül fel a készletünk), ezekből mindig van az autóban is, hogy ne legyen olyan, hogy otthon maradt és csak emiatt kell újat venni.

 • Zöldséghez, gyümölcshöz, pékáruhoz (bár utóbbit már alig veszünk boltban) szintén újrafelhasználható zsákocskákat használok. Sokáig terveztem, hogy varrok magamnak régi függönyből, aztán ezt elengedtem, és a Sparban vettem készen, de nagyon sok helyről lehet már rendelni is (Meskáról pl.).

 • A táskámban mindig van egy kicsire összehajtható textil szatyor “sose lehet tudni“ esetekre.

 • Az ételallergia miatt jelentős mennyiségű növényi tejet és tejszínt használunk (főzésre is). A bolti megoldások ára kezd az egekbe szökni, úgyhogy beruháztam egy növényi tejfőzőbe, és egy ideje itthon készítem a tejet, és üvegben tárolom. Régóta szemeztem ezzel a megoldással, de a gép ára mindig visszatartott, nemrég viszont vettem a fáradtságot és kiszámoltam: a mi felhasználási mennyiségünkkel 3 hónap alatt behozza az árát, onnantól pedig tisztán megtakarítás az egész. A hazacipelésről és a töménytelen mennyiségű kiürült tejesdobozról ne is beszéljünk! A masina mellesleg perfekt krémlevest, turmixokat és még lekvárt is készít, úgyhogy nagyon meg vagyok elégedve vele 🙂

 • Szintén az ételallergiánkhoz kapcsolódik, hogy a sok spéci liszt beszerzése helyett, ahol csak lehet, ott a könnyebben és gazdaságosabban hozzáférhető alapanyagokból egy megbízható kávédarálóval magam készítem a liszteket közvetlenül a felhasználás előtt (például nem veszek köleslisztet, csak kölest, amit így többféleképpen is fel tudok használni).

 • Amikor elromlott a fél konyhát elfoglaló hiper-szuper kávéfőző masinánk, akkor átálltunk a french press-re.

 • A konyhában a kiürült üvegeket használom az alapanyagok tárolására.

 • Kiiktattam a papírtörlőt, csak textil konyharuhát használok.

 • Ételek tárolására dobozokat, üvegeket használok. Többféle méretet is tartok, így ha úton vagyunk, akkor ezekbe is tudok csomagolni például magokat.

 • Műanyag flakonos italok helyett különböző kulacsokat használunk: az EQUA BPA mentes kulacsaival kezdtük – én ezt az utóbbi időben kizárólag teához használom (látszik is az elszíneződés, amivel nem minden használat után bajlódom, hiszen csak esztétikai eltérés). Hosszabb kirándulásokhoz a literes Nalgene vált be a legjobban, illetve nagyon hidegben vagy nagyon melegben előkerül a termoszos hőtartó kulacs is meleg tea vagy hideg víz egész napos rendelkezésre álllásához.

 • Megoszlanak a vélemények a vízivással kapcsolatban. Sokáig szűrőkancsót használtunk, tavaly azonban átáltunk egy csapra felszerelhető szűrőre – ezen van egy kapcsoló, amit át kell állítani ha szűrt vizet szeretnék folyatni, egyébként például mosogatáshoz marad a sima csapvíz.

 • Most ugyan kevésbé aktuális, de második éve újrafelhasználható szalvétába csomagolom a gyerekeknek az uzsonnát. Iskolán kívül kirándulosokhoz is használjuk.

 • A kutyakaját a gazdaságosabb és egyben kevesebb csomagolóanyagot igénylő nagy kiszerelésben vásároljuk és légmentesen záródó helyen tároljuk, hogy ne veszítsen a frissességéből.

 • Mosáshoz vízkő ellen kb 10 éve ökomagot használok – ajándékba kaptam, és finom szólva is szkeptikus voltam, de az elmúlt 10 évben soha nem volt vízkő problémám!

 • Hónapokkal ezelőtt rászántam magam a mosótojás tesztelésére. A mosódió annó nagyon nem jött be, úgyhogy itt is voltak fenntartásaim, de közel fél év használat után is teljesen meg vagyok elégedve! Az illatmentes Ecoegg-et választottam, így ha szeretném, akkor az öblítő helyére 1 ek ecetet teszek, és ebbe csöpögtetek ruhamennyiségtől függően 10-20 csepp 100%-os általam választott illóolajat, de a mosótojás ezek nélkül, önmagában is működik! Itt sem elhanyagolható az anyagi megtakarítás, a cipekedéstől való megszabadulás, otthon a helytakarékosság és a műanyag szeméttől való megválás.

 • Kézi mosáshoz mosószódát tartok itthon.

 • Foltok ellen marhaepe szappant használok – hatékonyabb, mint bármelyik vegyszeres folteltávolító, amit korábban próbáltam!

 • Natúr szappant és natúr sampont használunk. Samponnál most tesztelem a szappan formátumot is – eddig pozitív tapasztalatokkal.

 • Sok-sok sikertelen próbálkozás után 3-4 hónapja két hatékony alumínimummentes dezodorra is ráleltem – azóta csak ezeket használom, teljesen leváltottam a korábbi izzadásgátlókat.

 • Fülpiszkáló helyett a LastSwab szilikon megoldását használjuk. A megtérülés itt hosszabb lesz, de a fürdőben szanaszét hagyott használt fülpiszkáló mennyiség végül átbillentette a mérlegemet…

 • Vatta pamacsok helyett horgoltam mosható pamut korongokat.

 • Az előző cikkben már említettem, hogy ruhák esetében a kevesebb, de minőségi darabokat preferáljuk – a gyerekeknél az intenzív növekedés miatt azért egy arany középutat tartunk. Nem igazán szeretek shoppingolni, ezért általában a neten kinézem előre, amit szeretnék, és célirányosan megyek.

 • Tartós használati cikkek esetén is a minőségi megoldásokat részesítjük előnyben – élettartam és fenntartási költség szempontjából hosszú távon általában ezek a gazdaságosabbak. Itt is megelőzi a vásárlást a netes “kutatómunka”: értékelések, fogyasztói tapasztalatok befolyásolják a döntésünket.

 • +1: a kutyák nyakörve is újrahasznosított PET palackokból készült – tök jó színekben elérhető, és örök garancia van rájuk.

Ezek vannak még tervben, illetve tesztelés alatt:

 • Szeretném a textil zsebkendőket is meghonosítani. A család egyelőre tiltakozik, de legkésőbb az allergia szezonban bevezetem őket, az úgyis csak engem érint.

 • Mosható egészségügyi betéteket is próbáltam – eddig kevés sikerrel sajnos, de nem adom fel. (tippeket szívesen fogadok!)

 • Szintén hadilábon állok az itthon elkészíthető takarító szerekkel, mert nem vagyok kibékülve az ecet szagával… (erre is jöhetnek a tippek, ha van tuti receptetek!)

Ne feledjétek: minden kis lépés számít, és a “zero waste living” (azaz hulladékmentes élet) egy gyakorlatilag soha véget nem érő folyamat – ahogy egyre több mindent beépítünk a mindennapjainkba, úgy alakul át a szemléletünk, a gondolkodásunk, és már eszerint hozunk később döntéseket. Csökken a felhalmozás, nő az újrafelhasználás – haladunk a minimalista és slow living irányba. Szépen összekapcsolódnak és egymást támogatják ezek a dolgok 🙂