A slow mozgalom a 80-as években indult Olaszországból: Rómában a Spanyol lépcsőnél szerettek volna nyitni egy Mekit, erre válaszként Carlo Petrini olasz gasztroújságíró meghirdetett egy tüntetést, hogy megvédje az olasz mezőgazdasági és étkezési kultúrát. A Slow Living mozgalom célja az értékes szellemi termékek, kulturális értékek terjesztése, illetve az egészséges, igazságos és tiszta élelmiszer védelme és eljuttatása az emberekhez. Jelenleg legfőbb ágai a Slow Food, Slow Travel és a Slow Art, de begyűrűzött már ez az életfilozófia a gyermeknevelés (Slow Parenting), a médiafogyasztás (Slow Media), az iskola (Slow School), a dizájn (Slow Design), sőt a munka (Slow Work) világába is.

A slow mozgalom célja pozitív élményekkel rávezetni az embereket a tudatos életmódra, természetvédelemre, értékalapú gondolkodásmódra. A “slow“ kifejezést nem szabad egy az egyben, szó szerint a lelassulással azonosítani, sokkal inkább utal az élhetőségre. Ha egyetlen szóval kellene összefoglalni, hogy számomra mit jelent ez az életmód, akkor az az ÉRTÉKKÖZPONTÚSÁG lenne.

A happiness-is-the-journey domaint még 2017-ben vettük meg – Gáborral ekkor fogalmaztuk meg, hogy milyen életfilozófia mentén szeretnénk élni az életünket. Hosszú éveken keresztül éltünk úgy, hogy bizonyos kitűzött távlati célokért dolgoztunk, ami önmagában nem lenne baj, de beleestünk abba a hibába, hogy ahelyett, hogy megéltük volna a mindennapokat, mindig valamire vártunk. Az már csak hab a tortán, hogy hiába terveztünk meg nagyon gondosan, nagyon körültekintően egy csomó mindent, az élet olyan területeken tett keresztbe nekünk, amiken nem tudtunk változtatni. Aztán az autizmussal való mindennapos harcunk juttatott el minket arra a pontra, hogy valamin gyökeresen változtatnunk kell, különben legyűrnek minket a mindennapok! Így fogalmazódott meg a “boldogság maga az út“ családi mottónk – tanulva a saját hibáinkból. Ekkor már hallottunk a Slow Living mozgalomról, de nem voltunk tisztában vele, hogy mit is takar pontosan, és azon túl, hogy vágytunk egy kis lelassulásra, nem vontunk különösebb párhuzamot a saját életünkkel.

Elkezdtem írni az autizmusról (akkor még nem nyilvánosan, inkább csak terápiás jelleggel), jött a Természetközelben blog, ami még mindig nem tudatosan, de már a Slow Life jegyeit erősen magán hordozva született, és a kettőt “összegyúrva“ jött létre a Happiness is the journey oldal, ami egyértelműen közvetíti azt az életfilozófiát, ami szerint éljük az életünket. Ezt szeretnénk most egy következő szintre emelni, és az ösztöneinkre tudatossággal ráerősíteni.

Ha érdekel, hogy számunkra mit jelent a slow life, illetve milyen apró lépésekkel törekszünk a megvalósítására, akkor tarts velünk, hamarosan érkezik a következő cikk a témában!

Források: Turista Magazin, Slow Living Hungary, HR portal,