Sajnos egyáltalán nem friss hírről van szó, azonban a saját szemünkkel láttuk a hétvégén, hogy a Mátrában annyira látványosan rossz a helyzet egy-egy területen, hogy kicsit jobban beleeástam magam a miértekbe. A klímaváltozás kétségtelenül minket is érint – nem elegendő már arról beszélni, hogy mi lesz a gyerekeinkkel és az unokáinkkal!

A globális felmelegedés miatti tartós szárazság, és annak következményeként terjedő károkozó rovarok és gombabetegségek miatt drasztikusan kezdenek pusztulni a fenyvesek a Mátrában (is). A Greenpeace tanulmánya alapján világméretű jelenségről van szó – a szélsőséges időjárás miatt meggyengült erdőállományok sokkal sérülékenyebbé válnak, és teret engednek a kártevők gyorsabb terjedésének, több helyen is visszafordíthatatlan károkat okozva!

Az éves csapadékmennyiség folyamatos csökkenése, és a forró, aszályos nyarak komoly problémát jelentenek, ami a (Mátrában) telepített fenyveseken túl már az itt őshonos bükkösöket is érinti. A Mátrafüredi Erdészet vezetője szerint egy-két évtizeden belül a maradék fenyves is eltűnik a Mátrából, de Magyarországon sajnos több fafaj is hasonló helyzetben van, és nemcsak a Mátrában kritikus a helyzet: kutatók szerint a hazánkban emblematikus bükk is eltűnik a század végére…

A szú eddig is előfordult a fenyőkben, segítette az elöregedett fák gyorsabb pusztulását, ezzel teret engedve a fiatalabbaknak, de egyrészt mára nagyon elszaporodott, másrészt korábban a gyantájával védekezett ellene a fenyő, a kiszáradás miatt azonban már nem képes erre.

Az erdészek stratégiája több helyen az elegyes, azaz több fafajból álló erdők létrehozása – ezek várhatóan jobban ellenállnak majd az egyre szélsőségesebb időjárási körülményeknek. Ahol azonban a szárazságot jobban tűrő fajok is pusztulni kezdenek, ott a felnyílt erdőkben az üres foltok újraerdősítése sokszor sikertelen.

“A jövőbeni klímára vonatkozó előrejelzések alapján harminc év múlva az ország területének 11 százaléka pusztaság lehet, alapvetően a Duna-Tisza köze déli és az Alföld nyugati részén. A pesszimista becslések szerint az ország felét pusztaság fogja borítani. A kutatók szerint az alföldi sztyepp klímája leginkább az ukrajnai sztyepphez fog hasonlítani. A pusztaságot legelőként lehetne hasznosítani, fákat nem lehet termeszteni rajta, legfeljebb bozótok, cserjék élhetnek meg rajta. A szárazság miatt az erdőterületek drasztikus mértékben fognak csökkenni, ami további lökést ad a klímaváltozásnak, hiszen kevesebb szén-dioxidot tudnának lekötni a fák. (…) Az egyik legfontosabb kihívás annak eldöntése lesz, hogy milyen fafajokat helyezzünk előtérbe az eddigiek helyett. Az erről való döntés a magyar erdők jövőjét évtizedekre meghatározhatja, Fazekas Sándor agrárminiszter is fontos feladatnak nevezte azoknak a fafajoknak a megtalálását, amelyek képesek biztosítani az erdők fennmaradását.” – írja a G7 cikke.

A szigorúan szakmai agrármérnöki munkán túl azonban lássuk be végre, hogy mindannyiunknak a magunk szintjén tennünk kell a környezetünkért! Nem holnap, hanem MOST, és minden apró lépés számít!

Források:

Elpusztulnak a Mátra fenyvesei is

Drámai mértékben pusztulnak erdeink

Az éghajlatváltozás javában pusztítja a magyar erdőket, a fenyőktől és a bükkfától elbúcsúzhatunk