Mielőtt belemennék a részletekbe, előrebocsátom, hogy nincs trükk: ha azt a két tényt figyelembe vesszük, hogy megvan a szükséges felszerelésünk a kempingezéshez, és itthon is költenénk ez idő alatt alap élelmiszerekre, akkor ezeket nem számítva tényleg kevesebb mint 150 000 forintból kihoztunk 5 teljes napot – máris mutatom, hogy hogyan!

Élelmiszer

Alapvetően teljes önellátásra rendezkedtünk be, vagyis vittünk magunkkal mindent, ami ehhez szükséges. Nemcsak a költségek kordában tartására, hanem hogy ne azzal menjen el az idő, hogy boltot keresünk és bevásárolunk.

Reggelire általában zabkását főztem, de volt velünk müzli is, és persze kávé, tej. Napközbenre szendvicseket csomagoltam: vittünk kenyeret, sajtot, felvágottat, zöldséget. A túrák miatt fel voltunk szerelkezve keksszel, olajos magvakkal, energia szeletekkel is. Vacsorára pedig mindig valami egyszerű meleg ételt főztünk (nem zacskóból): sütöttünk kolbászt krumplival, főztünk tésztát egy egyszerű szósszal, vittünk ajvárt és csináltunk hozzá virslit, készítettem sűrű paradicsom levest tésztával és feta sajttal. Inni vittünk 5 literes ballonokban ásványvizet (és természetesen kulacsot). Mivel ezek mindennapos költségek lettek volna akkor is, ha nem utazunk, így ezekkel a kiadások összesítésekor, ahogy azt az elején is jeleztem, nem számoltam.

Az út alatt kétszer költöttünk enni-innivalóra: egyszer ettünk egy jó kis olasz pizzériában: 7 000 Ft, amit bűn lett volna kihagyni (helyi ajánlás alapján választottuk ki az éttermet); egyszer pedig egy kis boltban vettünk termelői sonkát, sajtokat, gyümölcslevet: 10 500 Ft.

Útiköltség

Ide a benzin és autópálya díjat sorolom.

Összesen 1700 km-t tettünk meg, ami a mi kocsink fogyasztásával (átlag 5,8-6 liter) kb 42 000 Ft benzin költséget jelent.

Autópályát (Magyarországon kívül) Ausztriában használtunk csak, egy 10 napos matricát vettünk: 3 200 Ft.

Szállás

A kemping költségek tartoznak ide. Foglalásunk sehova nem volt, mindenhol sátorhelyet fizettünk, az autóval a sátor mellett tudtunk parkolni, és a költség tartalmazta kettőnk és a két kutya szállását, az elektromos áram, valamint a vizes blokkok használatát. Csupa olyan kempinget választottunk, ami a Google Maps értékelések alapján sok visszajelzésből 4 fölötti értéket kapott.

Odafele úton egy éjszakát töltöttünk Ausztriában: Millstatt Camping Pesentheim 17 200 Ft.

A második éjszaka vadkempingeztünk Olaszorszában a hegyen – ennek értelemszerűen nem volt költsége. Ausztriában egyébként tilos a vadkemping, de több európai országban (Olaszországban is) megengedett, legfeljebb bizonyos helyeken külön jelölik, ahol nem szabad.

A többi napot Olaszországban ugyanabban a kempingben töltöttük: Camping Rocchetta Cortina D’Ampezzo: 3 éjszaka volt összesen 34 900 Ft mindennel együtt. Ez egy ár-érték arányban szuperjó hely volt – eddigi tapasztalataink alapján az egyik legjobb kemping ahol jártunk! Ők azt a stratégiát folytatják, hogy nincs előre foglalás (sok rossz tapasztalat miatt), hanem érkezési sorrendben lehet választani a szabad helyekből. Mivel nagyon jó a lokációja, szuper a sátorhelyek elrendezése és az egész kemping felszereltsége, ráadásul még relatíve olcsó is, ezért foglalások nélkül is szinte mindig tele van. Ha bárki arra jár, bátran ajánljuk!

Belépők

Ez az utolsó tétel a kiadások sorában.

Kimondottan túrázós utazást terveztünk, tehát múzeumi és egyéb városnézős belépőkkel nem kellett számolnunk, volt azonban parkolási díj Toblacher See-nél 1 400 Ft és Lago di Braies-nél 2 000 Ft; útdíj a Tre Cime-hez 8 400 Ft, valamint felvonó költség Rifugio Pomedes-nél 10 500 Ft.

Ezzel a lista végére értünk. Nyáron már láthattátok Instagramon és Facebookon a fotókat a kint töltött napokról, de egy külön posztban hamarosan azt is megmutatom, hogy pontosan merre jártunk és milyen távokat tettünk meg gyalogosan.