Van egy-két igazán nagy favoritja kis családunknak – a budaörsi Kő-hegy is ezek közé tartozik. Budapest közvetlen közelében, könnyen megközelíthető helyen található. Arra is alkalmas, ha csak limitált idő áll rendelkezésünkre, de mégis szeretnénk kicsit kiszakadni, és a hegyek közé kimozdulni; de ha egy plédet is viszünk, akkor remekül lehet piknikezni, és akár hosszabb időt is eltölteni! A gyerekek szaladgálnak, bújócskáznak, sziklára másznak, sárkányt eregetnek. Gyönyörű a kilátás a környező Csíki-hegyekre és a város irányába is. Jártunk már itt minden évszakban, nappal és este, napsütésben és hóesésben, hétvégén és hétköznap, családilag vagy randi után, kutyával vagy kutya nélkül – bárhogy, bármikor szuper program!

Több irányból is megközelíthető, mi általában az alsó temető mellett, a Bor utcában tesszük le az autót, és a házak között felvezető sikátoron megyünk fel az Ostor utcáig, ott balra fordulunk, majd az első elágazásnál jobbra tartva egyenesen haladunk tovább a Kőszikla utcán, ahonnan jobbra fel rövid kis beugró vezet a hegyoldalon felfutó lépcsősor aljához.

A lépcsősor a Mária-kápolnánál ér fel a hegytetőre. A kápolnát 1855-ben Wendler Ferenc (egy mélyen vallásos, az egyházat szolgáló budaörsi lakos) építtette, akinek álmában itt jelent meg Szűz Mária. A férfi, felesége halála után fel is költözött a hegyre, és haláláig remeteként egy saját kezével kiásott barlangban élt, ami ugyan lezárva, de ma is megtalálható a kápolna melletti sziklafalban. A hely igazi zarándokhellyé vált. A kápolnát 1946-os lebontása után 2003-ban építették újjá, majd 2006-ban épült ki a hozzá vezető lépcsősor. Az egyik oldalán egy Szentháromság-szobor, a másikon egy faragott kőkereszt található a megfeszített Krisztussal, de az egyik óriási szikla tetején egy több mint 100 éve állított fakereszt is díszíti a hegytetőt. Utóbbi a kápolnával együtt gyönyörű kivilágítást kap az éjszakai órákra – még a közelben futó autópályáról is jól láthatóak ilyenkor.

Forrás: kirandulastippek.hu