Nem szeretem a tömeget, sem a kánikulát – a Balatont viszont annál inkább, viszont leginkább szezonon kívül! Olyan végtelen nyugalom és béke árad ilyenkor azon a vidéken, ami pillanatok alatt beszippant és szinte észrevétlenül feltölt. Szívemhez legközelebb a téli Balaton áll, de megvan a varázsa a melegebb tavaszi, vagy hűvösebb őszi, fürdésre nem alkalmas időnek, amikor még/már lasszóval lehet fogni az embereket a parton.

Ebben a posztban csak könnyed séta utakat fogok csokorba szedni – a balatoni régióhoz kapcsolódó kirándulások külön-külön lesznek kiemelve egyedi bejegyzésekben. Az alábbi lista a teljesség igénye nélkül a saját legnagyobb kedvenceinket ismerteti teljesen szubjektív módon.

Akarattya, magas part – Kisfaludy kilátó

Ez a hely szinte kötelező megálló minden alkalommal, amikor a Balatonhoz jövünk. A gyerekek általában meg is elégelik az autóban egy helyben ülést eddigre, úgyhogy jól jön egy kis átmozgatás, vagy esetleg pár falat élelem magunkhoz vétele is. A Kisfaludy sétányról végig pazar kilátás nyílik a tóra, egy kicsit beljebb, a Rákóczi téren pedig még játszóteret is találunk.

Balatonfűzfő – parti sétány

A Sirály utca legelejénél a Strand utcán ki tudunk jutni a vízhez, és a part mellett végig lehet sétálni a kikötőig. Még geoládát is rejt ez a szakasz 🙂

Balatonfüred – Kiserdő, Tagore-sétány

Itt egész évben nyüzsgés van, de szezonon kívül azért elviselhetőbb a tömeg. A 71-es út vasút felőli oldalán (pl. Séta utca ezen szakasza) már ingyenes a parkolás, mi onnan szoktunk lesétálni, át a Kiserdőn.

Révfülöp

Ábrahámhegy és környéke különösen kedves a szívemnek: gyerekkoromban sok időt töltöttem itt nyaranta.

Zamárdi, Margó Ede sétány

Alapvetően az északi part jóval közelebb áll a szívemhez – szerintem a Balaton-felvidék az egyik legcsodálatosabb hely Magyarországon! A déli parton nem is igen szoktunk megfordulni, kivétel ez alól Zamárdi, ahol a Margó Ede sétány nagy kedvencünk, de kizárólag szezonon kívül!

Mindenkit bátorítok, hogy ismerje meg a Balatonnak ezt a csendes, nyugodt, lassú oldalát is – a nyári szezon előtt van már pár hét erre!